top of page
Search

4 razloga zašto da koristite assessment

Koliko često radite procene zaposlenih, ili kandidata? Ukoliko čitate ovaj post, vaš odgovor je verovatno, svakodnevno. Bez obzira da li se bavite akvizicijom talenata, učenjem i razvojem ili liderstvom, dobre procene kompetenci i potencijala su ključne da biste bili uspešni u svom poslu.

Ove procene se mogu zasnivati na subjektivnoj proceni (intervju, procena rukovodioca, samoprocena) ili na objektivnoj proceni (korišćenjem testova).


Evo nekoliko osnovnih razloga zašto je dobro da u svoj sistem procene uvedete i testove:


1. Objektivnost procene.

Bez obzira na vaš integritet i profesionalnost, subjektivna procena je i dalje samo subjektivna procena. Iako aktivnosti procene zaposlenih mogu biti visoko struktuirane, poput centra procene, one su ipak subjektivne. Istraživanja pokazuju da je empirijska validnost centra procene niža od izveštaja o kompetencama koji se mogu dobiti zadavanjem testa ličnosti i motivacije.


2. Merljivost

Kakav je efekat vaših razvojnih i liderskih aktivnosti? Organizacije interesuje koliko se ulaganje u razvojne aktivnosti, u razvoj talenata i lidera zaista pokazuje učinkovitim. Ukoliko primenjujete testiranje na početku, tokom i na kraju projekta, velike su šanse da ćete objektivno izmeriti napredak i učinkovitost vaših razvojnih inicijativa. Ukoliko izaberete alat koji daje mogućnost da sagledate trendove grupe u celini, ili obradite podatke svih učesnika procene u organizaciji, možete steći značajne uvide u kapacitete i potencijale zaposlenih.


3. Transparentnost

Ukoliko u proceni koristite alat poput testa ličnosti i motivacije, očekivanja mogu biti unapred postavljena i transparentna. Na ovaj način možete upravljati očekivanjima od HR funkcije, od menadžmenta i od zaposlenog. Jer, dobiveni rezultat odražava snage i potencijale pojedinca, posledično mogućnost subjektivnog upliva učesnika u procesu se umanjuje.


4. Motivacija i osnaživanje zaposlenih

Bez obzira u koje svrhe radite assessment zaposleni ili kandidati imaju pravo na uvid u rezultate. I više od toga, izborom dobrog alata možete ponuditi sadržajan fidbek o snagama i potencijalima, i time podržati dalji razvoj i učenje zaposlenih u vašoj organizaciji. Obraćanjem pažnje i odvajanjem vremena i resursa da zaposlene upoznate sa njihovim rezultatima testa, gradite pozitivno razvojno iskustvo, podstičete pripadnost i zdrave rituale u vašu organizacionu kulturu. U ovoj godini barem smo se upoznali sa istraživanjima koliko zaposleni vrednuju ulaganja u razvoj i njihovu dobrobit.


Procena zaposlenih može izgledati kao dodatni korak koji zahteva dodatne resurse. Ipak, u vreme kada želimo da iskoristimo pametno resurse, da pokažemo objektivnost, transparentnost i interesovanje za dobrobit zaposlenih, ovaj korak je pre ulaganje u budućnost. Ovde se možete upoznati sa alatima za procenu.



bottom of page