top of page
Search

Liderstvo i vrednosti, lice i naličje kulture

Sve što nam je u životu važno, što nas pokreće, ili nedostaje je ono što vrednujemo.

Liderstvo se ispoljava kroz vrednosti. Manifestuje se kroz ponašanje, dela i reči.

Voditi sebe, voditi druge, voditi procese, organizaciju su dimenzije na kojima se svesno liderstvo prepoznaje.


Kultura može da se menja

Život je svakodnevna promena, a promene utiču na kulturu organizacije. Trendovi u društvu evoluiraju, tržišta se menjaju, ključni ljudi dolaze i odlaze. Ono što je do danas funkcionisalo u kompaniji, možda se više ne uklapa u stvarnost ili budućnost.

Promene svesno ili nesvesno, vode organizaciju u budućnost. Lideri svakodnevno donose odluke koje utiču na poslovanje i kulturu organizacije.


Koji su kvaliteti koji definišu svesno liderstvo?

Autentičnost, samopouzdanje, odlučnost, hrabrost, osnaživanje, inspirisanje, promene, efikasnost, inspiracija, uticaj, razvoj, doprinos, svrha. Lideri preuzimaju mandat za vođenje kulture zasnovane na svrsi i vrednostima organizacije. Zaposleni, kao ambasadori kompanije, čuvaju imidž, dele osećaj pripadnosti i ponosa što doprinose uspehu.


Večito pitanje jeste „način na koji mi to radimo?“ Vodimo li se vrednostima da stvaramo radno okruženje u kojem vlada psihološka sigurnost, poverenje, timski duh, kolektivna usmerenost na misiju i viziju kompanije.“Res, non verba” - Usklađenost između reči i dela lidera

· Iskrenost i transparentnost - Kultura poverenja se gradi kada postoji odgovor na pitanja zaposlenih o temama koje su za njih važne, kada je održana data reč i ispunjeno obećanje.

· Jasno postavljena očekivanja u usmeravanje - Produktivnost zaposlenih raste kada imaju saznanje o tome čemu organizacija teži i šta se od njih očekuje.

· Motivisanje - Povratne informacije, razmena, priznanje, nagrada, zahvalnost su neprocenjivi alati u motivisanju zaposlenih, tj. odgovornost prema individualnim potrebama zaposlenih.

Demistifikacija vrednosti i vođenje kroz davanje ličnog primera je ključ.

Comentarios


bottom of page