top of page
Search

Kompanija NIS je nosilac Employer Partner sertifikata za izvrsno upravljanje ljudskim resursima


Zahvaljujući kontinuiranoj brizi o zaposlenima NIS-u je ove godine po prvi put dodeljen prestižan sertifikat Employer Partner, poznatiji kao Poslodavac Partner, kojeg uz nezavisnu organizaciju iz Hrvatske - SELECTIO Grupu, za kompanije u Srbiji dodeljuje konsultantska kuća HR Xcel.



Ovaj sertifikat se dodeljuje poslodavcima koji su dokazali izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima, a svake četiri godine kriterijumi za postizanje sertifikata postaju sve zahtevniji, pa samim tim HR prakse postaju sve kvalitetnije.


Bez obzira na vrlo zahtevnu godinu, punu izazova, NIS je uspešno pokrenuo veliki projekat promene organizacione kulture kako bi se prilagodili novim oblicima rada. Da bi zaslužili ovaj sertifikat, prošli su kroz objektivnu procenu i analizu svih HR procesa, koju su radili Employer Partner konsultanti. Analiza je obuhvatala 7 HR područja razrađenih kroz 30 tema kako bi se obuhvatio kompletan životni ciklus zaposlenih u organizaciji – privlačenje i zaposlenje, uvođenje i razvoj, uključenost i inspiracija, transformacija i rast, zadržavanje i dobrobit, odlazak, penzionisanje i povratak, kao i HR strateško savetovanje. Sertifikacioni tim je posebno pohvalio sledeće kategorije: employer branding, potraga i regrutovanje, razvoj kompetencija, agenti promene, reskilling i upskilling i dobrobit zaposlenih.


S obzirom na to da NIS već 15 godina ima razrađen sistem radne uspešnosti koji se kontinuirano unapređuje, ne iznenađuje da su posebno pohvaljeni i zbog prepoznavanja individualnih doprinosa zaposlenih. NIS je potvrdio i da veliku pažnju pridaje privlačenju dobrih kandidata, a dodatno su se istakli i sa 36 finansijskih i nefinansijskih benefita koji su, uz zdravstvene benefite, dostupni zaposlenima na svim nivoima organizacije.


Sertifikat Employer Partner pokrenut je 2005. godine s misijom promovisanja kvalitetnog upravljanja ljudskim resursima, te u njemu sudeluje oko 100 organizacija godišnje. U razvoj metodologije SELECTIO Grupa je uključila više od pedeset HR stručnjaka, a standardi su definisani po uzoru na najbolje svetske prakse, koje se detaljno prilagođavaju industriji i lokaciji organizacije koja prolazi sertifikaciju. Jedinstvenost pristupa leži u strukturi metodologije kreiranoj prema životnom ciklusu zaposlenog koji prolazi kroz svoj karijerni put u organizaciji.


Employer Partner omogućava jednostavan unos podataka, te kvalitetan HR benchmark, a s druge strane sertifikacionom timu daje dodatan prostor za ispitivanje stvarnog stanja u organizacijama. Na ovaj način se HR sistem posmatra kao celina u kojoj su isprepletene različite HR prakse. Zato nije moguće zadovoljiti kriterijume za postizanje sertifikata ako u organizaciji ne postoji dobra povezanost svih procesa.  Analiza se ne temelji samo na podacima dobijenim putem on line platforme za testiranje HR procesa. Ona počiva na otvorenoj komunikaciji HR stručnjaka iz SELECTIO Grupe i HR Xcel-a s organizacijama koje prolaze proces sertifikacije. Zahvaljujući tome, u Srbiji postoji sve veći broj organizacija koje, prateći svetske trendove i zadovoljavajući standarde za postizanje sertifikata, potvrđuju izvrsnost u upravljanju ljudskim resursima.

bottom of page