top of page
Search

HR Biznis partnering pravi razliku u poslovanju

Šta je HR Biznis partnering?

HR Biznis partnering je sve zastupljeniji model današnjeg savremenog poslovanja. Razvoj tehnologije, sve veća mobilnost radne snage i drugi visoki zahtevi koji se nameću onima koji upravljaju biznisom, traži sa njihove strane ozbiljnu podršku i partnerstvo u ostvarivanju profesionalnih uspeha.

Reč „partner“ dolazi od reči „part“, što znači deo ili segment nečega. Tako, HR biznis partnering predstavlja važan deo u strateškom planiranju i vođenju svakog biznisa. HR biznis partnering podrazumeva blisku saradnju sa liderima u pravcu ostvarivanja strateških ciljeva.


Šta HR Biznis partnera čini strateškim partnerom u današnjem poslovanju?

HR biznis partner nije samo titula, već predstavlja rolu koja prvenstveno dobrim poznavanjem i razumevanjem zahteva biznisa, pomaže liderima u osnaživanju ljudskih resursa, kako bi se dostigli očekivani rezultati. Strateškim pravcima, HR Biznis partneri pružaju smernice kako uspešno voditi zaposlene, kako obezbediti njihovu motivaciju, razvijati njihove sposobnosti i postizati uspehe. Na tom putu strateški doprinos se ogleda u dizajniranju organizacione strukture, razvoju kulture unutar organizacije, kao i upravljanu promenama sa kojima se susreću kako zaposleni, tako i njihovi rukovodioci.Koje veštine i znanja treba da ima HR Biznis partner?

Biti efektan HR biznis partner, znači biti pre svega biti dobar poznavalac biznisa i oblasti rada u segmentu ljudskih resursa. Da bi bio dobar savetnik i podrška liderima u uspešnom vođenju biznisa, HR Biznis partner treba da bude odlučan, spreman na saradnju, orjentisan na postignuće, radoznao, hrabar da istupi i utiče na poslovne odluke, onda kada je to potrebno. HR Biznis partner svojim intergritetom i profesionalnošću treba da predstavlja uzor organizaciji u pristupu kako ljudske resurse osnažiti i uspešno voditi u svrhu održivog poslovanja.

„Činjenica da smo izloženi stalnim promenama u životnom i poslovnom okruženju, zahteva od organizacije uspešno prilagođavanje i obezbeđivanje adekvatnih resursa koji će uticati na sveukupno postignuće same organizacije. U tom smislu, HR Biznis partnerima je u fokus kako se zapošljavaju, razvijaju i zadržavaju talenti u organizaciji, kako podići produktivnost zaposlenih, njihovu posvećenost poslu i privrženost organizaciji u kojoj rade.“ – kaže Jelena Čorak, konsultant za ljudske resurse i organizacioni razvoj iz kompanije HR Xcel.


Sve više privatnih biznisa traže eksternu podršku iskusnih HR profesionalaca kroz outsourcing usluge HR biznis partneringa.

“Naš tim iskusnih HR profesionalaca se trudi da klijentu pruži rešenja prilagođena njegovim potrebama. Kada je reč o HR Biznis partnering, naš ključni doprinos je osnaživanju klijenta u impelmentiranju HR biznis partnering modela, kao I planskom razvoju njihovih HR saradnika na putu postajanja efektivnih HR biznis partnera.”- kaže Jelena Čorak.

Comments


bottom of page